Wat is de asperge?
De asperge, die de officiële naam Asparagus Officinalis draagt, behoort tot de leliefamilie. De aanduiding “officinalis”betekent geneeskrachtig. Ze komt in het wild voor in de gematigde streken van Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. De asperges zijn eigenlijk de jonge scheuten, die groeien vanuit houtachtige wortelstokken, die zich onder in de bedden bevinden. De wortels aan deze stokken nemen water en voedingsstoffen op, die in het voorjaar zorg voor het uitgroeien van de asperges.
Er zijn heel wat produkten te koop die te maken hebben met asperges. Zo zijn er de bekende aspergepannen, dunschillers en aspergeborden. Ook zijn er in de muziek en in de literatuur mensen die zich laten inspireren door de asperges!
Hoe planten wij onze asperges?
Nadat de grond voorbewerkt is, worden de aspergeplanten met behulp van een speciale machine geplant.Deze machine maakt geulen in de grond en de planten worden op grote plantwielen gelegd.
Zo komen ze op een bepaalde afstand van elkaar in de geul en daarna worden ze afgedekt met een laagje grond.
Beetje bij beetje wordt er meer grond opgeploegd zodat uiteindelijk de aspergerug ontstaat.
Het steken
In maart worden de bedden met behulp van een opbouwploeg gevormd boven de asperges in de grond. Wanneer de bovenlaag een barst vertoont, graaft men met de hand(en) de asperge bloot en steekt haar voorzichtig af met een speciaal mes. Dit gebeurt met de grootste voorzichtigheid omdat de asperge niet mag breken, en de omliggenden gespaard moeten blijven.Het gat wordt weer gedicht en met de onderzijde van het oogstbakje wordt debovenlaag weer glad gestreken. De volle bakjes worden in een groter fust overgeheveld en hierin naar de sorteer- en wasplaats gebracht.Het is niet nauwkeurig te zeggen wanneer de eerste asperges worden geoogst, een en ander is erg afhankelijk van het weer.Als men de aspergeplanten optimaal in conditie wil houden, moet men met de oogst stoppen rond de langste dag. Meestal houden we het traditionele St. Jan aan.
Het sorteren
De geoogste asperges, die tussen zes en twaaf uur ‘s morgens zijn gestoken, worden in een schuur gewassen en in bakken met koelwater geplaatst. Na drie tot zes uur ‘wateren’ worden de asperges op gelijke lengte gesneden, gesorteerd en verpakt.
Het sorteerwerk wordt gedaan door onze nieuwe computergestuurde sorteermachine.
De sorteermachine kijkt dmv. een camera naar de vorm, kleur, lengte en dikte. Zo wordt elke asperge beoordeeld naar kwaliteit en ingedeeld in de juiste klasse.
Op deze manier ontstaan er binnen drie klassen ongeveer 20 verschillende sorteringen.
De asperges worden vanaf de machine in kistjes gelegd en daarna meteen gekoeld bij de optimale temperatuur van 1 graad Celsius.
Het consumeren
De consument wil graag blanke en rechte asperges met gesloten koppen. Ze worden veelal in het geheel gekookt en opgediend met hardgekookte eieren, ham en een botersaus. Gestoofde asperges worden ook koud ge-serveerd als Asperge-salade. Minder mooie asperges zoals klasse 2 doen qua smaak niets onder voor de superklasse.De gebroken asperges en de afgebroken kopjes kunnen goed verwerkt worden tot aspergesoep. Hiertoe wordt ook het kookvocht, al dan niet aangevuld met bouilon, gebruikt. Ook komt de koude asperge voor in hapjes en paté. De consumptie per hoofd van de bevolking schommelt rond twee ons per jaar. In de teeltgebieden is de consumptie het hoogst!
Vragen hierover? Neem gerust contact met ons op!